Стрес и безопасни условия на труд

СТРЕС И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД ПРИ УЧИТЕЛИТЕ
град Велинград, Хотел Клептуза 4* 31.10- 02.11.2014 г.

[more…]
Днес българското училище е изправено пред много предизвикателства, свързани с динамиката на ценностните нагласи в обществото, влиянието на новите информационни и комуникационни технологии върху образователния процес, високите равнища на социална несигурност и безработица, загубата на престиж и доверие, девалвацията на образованието като ценност. И ако училището е социална институция с утвърдени механизми за оцеляване и съхраняване, то учителите, които обезпечават неговото функциониране са подложени на много по-силен обществен натиск за промяна, който неминуемо повишава равнището на напрежение и провокира професионалния стрес и заболеваемост при тях.
Под стрес се разбира всяко събитие при което по различни причини способностите на човека за справяне са поставени пред високи или надминаващи възможностите му изисквания. Това е реално и осъзнато несъответствие между изискванията на околната среда и ресурсите на личността.
Работата на учителя е изключително отговорна. Тя е свързана с комуникация от типа човек-човек, транслиране на знания и опит и в крайна сметка с формирането на личности. За учителите е характерно професионалното развитие и кариерното израстване на едно и също работно място. Създадени са възможности за диференцирано заплащане на труда на заемащите еднакви позиции в едно и също училище с отчитане на индивидуалния принос. Взаимоотношенията в колектива и тези с учениците са личностно зависими, но се детерминират и от възрастовите, половите и етнокултурните особености на участниците в групите. Отношението работа-семейство е силно повлияно от професионалната роля на учителя, която той приема за свое призвание и изпълнява и в частния си живот. Това поражда напрежение у дома, където учителят продължава да поучава и наставлява, а в обществото се митологизира един изкривен образ на учителя.
Сред основните проблемите на съвременното българско общество, които са катализатор на стреса сред учителите тревога предизвиква увеличаващата се заболеваемост сред учителите. Непрекъснатите промени в образователната система, несигурността, претовареността и ниската материална осигуреност, както на учителите така и на самия образователен процес, също се отразяват зле върху ценностната система и възпитанието на учениците.
Актуалните проблеми за здравето и безопасността при работа на учителите са:
• Стресът и дистресът на работното място;
• Здравното състояние;
• Динамичният трудов процес;
• Комуникацията;
• Стареещата популация;
• Други проблеми в областта: работа – здраве.
Семинарът на тема „Стрес и безопасност на труда при учителите“ цели да подпомогне учителите и работодателите им в спецификите на проблемите в областта на труда, полаган от учителите. Тези и много други конкретни казуси и проблеми ще бъдат разглеждани на Семинара.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!

Спа хотел „Клептуза”**** се намира в СПА столицата на Балканите Велинград, в непосредствена близост до езерото „Клептуза”.
На разположение на нашите гости са спа център,ресторант и лятна градина,лоби бар,бар басейн,вътрешен минерален басейн,фитнес,сауна,парна баня,джакузи,зона за релакс;
Стаите са оборудвани с кабелна телевизия, мини бар, телефон, сешоар в баните и безплатен интернет.

Цена за 2 нощувки на база Пълен пансион и семинарна такса – 152 лв с ДДС.
доплащане за единично настаняване 18 лв на ден с ДДС.

Напишете коментар